Matahari Sudah Terbit Dari Barat Di Planet Marikh : Apa Persiapan Kita?


Planet Marikh telah mengalami peristiwa retrograde, di mana peristiwa tersebut adalah peristiwa berkurangnya kecepatan planet sehingga menyebabkan perpindahan terbitnya matahari dari sebelah timur menjadi di sebelah Barat.
Maklumat dari NASA tentang Planet Marikh seperti berikut :

MERM (MARS Exploration Rover Mission) -24th March 2004 The science of astronomy states that the speed of planet MARS has been decreasing in its course orbit toward the eastern direction in the few past weeks to the level we notice the "waver" between the east and the west, and on wednesday the 30th July 2004, expected the planet movement will stop going towards the eastern direction. Then in the months of August and September 2004, MARS will changed its course in the opposite direction to the west - and that until the end of September 2004. which means the sun will rise now from the west on MARS! This Weird phenomenon of the opposite movement called "Retrograde Motion". Most astronomy scientist states that all the planets in the universe will go through the same once at least and our planet EARTH is one of them. Planet Earth will move in the opposite direction someday and the sun will rise from the West!!!

Dengan kejadian tersebut apakah kita tidak berfikir kalau bumi tempat kita menjalani hidup sehari-hari akan mengalami peristiwa yang sama di masa yang akan datang?

Nabi Muhammad s.a.w bersabda yang bermaksud :

"Salah satu tanda akhir zaman (Kiamat), apabila sampai masanya... matahari terbit di sebelah barat. Pada masa ini, pintu taubat sudah tiada"

( Hadith : Muslim)"Dari Hudzaifah bin Usaid Al-Ghifari ra, berkata : Rasulullah s.a.w. muncul di tengah-tengah kami pada saat kami saling ingat-mengingati. Rasulullah s.a.w. bertanya, “Apa yang sedang kamu ingat-ingatkan?” Sahabat menjawab, “Kami mengingatkan tentang hari kiamat.” Rasulullah s.a.w. bersabda, "Kiamat tidak akan terjadi sebelum engkau melihat 10 tandanya.” Kemudian Rasulullah s.a.w. menyebutkan : Dukhan (kabut asap), Dajjal, binatang (yang pandai berbicara), matahari terbit dari barat, turunnya Isa a.s, Ya’juj Ma’juj dan tiga gerhana, gerhana di timur, barat dan Jazirah Arab dan terakhir api yang keluar dari Yaman menghantar manusia ke Mahsyar."


( Hadis : Muslim)
p/s : Hidup ini memang tak lama kawan-kawan. Sejak saya postkan artikel ni pun, usia saya dan anda sudah bertambah sekitar 5-10 minit. 10 minit bagi manusia yang lalai adalah sangat-sangat merugikan. Bersama-samalah kita mengambil iktibar.

3 comments:

Dr Halimah Ali said...

Salam. Terima kasih kerana posting yang banyak memberi maklumat yang "berfaedah". Sdr minat astronomi ke,

ibnu zubair al biroqiyy said...

wsalam..terima kasih YB..saya bukan minat, cuma nak berkongsi maklumat saja..sekadar perkongsian bermakna untuk semua...('',)

hidayah said...

salam..saya sgt berminat tentang bumi kita ni..saya kalau ley nak cari punca kenapa terjadi nya itu semua..saya harap maklumat yg di berikan dapat di jadikan pengajaran pada insan yg terpesong