Cheng Ho : Armada Laut Muslim Tionghua (1)Salam.


Sudah lama saya tak menulis. Mungkin kekontangan idea, mungkin tiada masa nak menulis. Bila terfikir nak menulis rasa tiada idea kerana dalam hati seboleh-bolehnya karya yang ditulis dapat memberi kesan dan perkongsian berguna dengan rakan-rakan yang lain.

Setiap hari terus berfikir dan berfikir. Tak jugak keluar idea. Ibarat perah nyor santan tak ada.

Tetapi baru-baru ini, sejak mengambil subjek Tamadun Islam Asia Timur di bawah Jabatan Sejarah dan Tamadun untuk semester terakhir ni, terasa ada sesuatu yang mesti dikongsikan bersama-sama, apatah lagi saya sekarang sedang membuat satu kajian ilmiah berkenaan seorang tokoh yang cukup hebat, tetapi kurang dikenali dan diketahui sumbangan besarnya.

Mungkin anda pernah dengar tentang Cheng Ho? atau Zheng He? atau Sam Po Kong? atau Man San Bao. Kesemua nama tersebut adalah orang yang sama, tetapi nama yang berlainan versi.
Saya secara peribadi tidak mengenali tokoh hebat ini secara dekat, bahkan sebelum ni saya hampir-hampir tidak mengenalinya. Hanya sekadar tahu dari buku sejarah di sekolah menengah. Itupun tidak menceritakan secara detail berkenaannya.

Cerita Cheng Ho terdapat dalam banyak versi. Maksud saya dari sudut perbezaan nama, versi cerita dan sebagainya. Terdapat juga cerita tentangnya diadaptasi dalam pelbagai bentuk cerita dongeng dan mitos. Ada yang menyebut beliau merupakan seorang yang beragama Buddha, ada juga versi yang mengatakan beliau beragama Tao.

Tapi yang penting, mengikut sumber-sumber yang dipercayai sememangnya Cheng Ho merupakan seorang muslim Tionghua yang kuat berpegang kepada ajaran Islam.

Sejarah asal usul.

Cheng Ho merupakan seorang muslim yang berketurunan Hui atau Hui Hui, iaitu satu kaum minoriti di negeri China. Antara kaum kecil yang lain seperti Kirgis, Ugyur, dan lain-lain. Beliau dibesarkan di sebuah keluarga yang sememangnya beragama Islam. Menurut catatan sejarah, bapa dan abangnya pernah menunaikan haji di Mekah. Ketika kecil beliau dididik dengan ajaran Islam yang sempurna dan juga hidup dalam suasana keluarga Islam.
Kaum Hui atau Hui Hui terkenal dengan kaum minoriti di China ketika itu. Mereka hidup seharian sebagai nelayan, pekebun dan sebagainya. Bapa beliau juga seorang nelayan yang hebat di lautan. Beliau sejak kecil pernah mendengar pelbagai cerita daripada bapa dan abangnya tentang perjalanan mereka merentas lautan menuju ke Mekah. Dari kecil beliau mendengar tentang pelbagai kisah yang dialami oleh bapanya, tentang ragam manusia, penempatan-penempatan yang tidak pernah dijumpai, suasana iklim yang berbeza-beza, budaya yang berbagai-bagai dan macam - macam lagi. Sejak itulah beliau berminat untuk mendekati dan memahami apa yang dialami oleh bapanya sendiri. Iaitu memahami pelayaran yang memberi seribu makna dan pengalaman.

Ditawan dan dijadikan sida-sida istana.

Sebelum tertegaknya Dinasti Ming, berlaku beberapa pemberontakan yang hebat antara penyokong kuat Maharaja Ming dan juga saki baki penyokong maharaja Dinasti Sung. Peperangan tersebut menyebabkan ramai kanak-kanak dan orang ramai telah ditawan oleh askar-askar maharaja Ming. Mereka semua telah dibawa ke istana Dinasti Ming untuk dijadikan tawanan. Lebih menyedihkan kanak-kanak yang ditawan kesemua telah dikasi atau kebiri secara kejam untuk dijadikan sida-sida ( pelayan lelaki istana ) termasuk Cheng Ho.
Sejak daripada umurnya 12 tahun, beliau telah menjadi sida-sida bagi putera Maharaja Ming, iaitu Zhu Di. Beliau membesar di istana dan sentiasa menjadi pendamping setia Zhu Di. Sebagai seorang yang berjiwa besar, beliau sempat mengambil peluang atas keberadaannya di istana untuk menuntut pelbagai ilmu. Antaranya ilmu ketenteraan, ilmu pelayaran dan sebagainya. Di situlah beliau mempertingkatkan jati diri untuk menjadi seorang yang hebat dan berguna untuk masyarakat.

sambungan ( siri 2 )

1 comments:

Miraz said...

Jual beli sewa berbagai jenis kapal, tersedia beragam jenis muatan kapal di berbagai
wilayah. Segera bergabung bersama kami dengan ratusan mitra pelayaran lainnya. Buruan kuota
anggota terbatas..
http://www.kapal-indo.blogspot.com
http://kapal-indo.blogspot.co.id/2016/11/cari-muatan-1-set-270-f-makassar-kaltim.html
http://kapal-indo.blogspot.co.id/2016/10/dicari-1-unit-lct-cargo-500-800-dwt.html
http://kapal-indo.blogspot.co.id/2016/11/dicari-1unit-tugboat-350x2hp-kaltim-manado.html
http://kapal-indo.blogspot.co.id/2016/10/dijual-spob-5000-ton-harga-60-milyar.html
http://kapal-indo.blogspot.co.id/search/label/jual%20kapal
http://kapal-indo.blogspot.co.id/search/label/beli%20kapal
http://kapal-indo.blogspot.co.id/search/label/sewa%20kapal
http://kapal-indo.blogspot.co.id/search/label/cari%20muatan